Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle och mångfald

Äldre kvinna och ung man som samtalar.

Vårt samhälle består av en mångfald av kulturer och traditioner. Vi lever både som unika individer och som delar av grupper och sammanhang. Vi möts med våra erfarenheter, behov och intressen, med värdefulla och olika perspektiv på vad det är att vara människa. Vi delar uppdraget som samhällsmedborgare att bygga och utveckla ett demokratiskt och hållbart samhälle för alla.

Vår utgångspunkt är våra grundläggande mänskliga rättigheter. Att alla människor är lika i värdighet.

Mångfalden är vår styrka

”Olikheter är spännande och berikar”, säger någon. ”Nja, olikheter är mest besvärligt”, svarar nån annan.

Vi tror vi att olikheter kan vara en tillgång. Det innebär inte att det är enkelt. Olikheter kan ge upphov till konflikter, men kan också bredda perspektivet och ge en bättre grund för beslut.

Bilda arbetar i en tradition som tillåter människor att skapa kunskap i aktivt samspel med andra, på sina egna villkor. I en sådan bildningsprocess släpper du taget om verkligheten för att få tag på någon annan erfarenhet; en idé, en teori eller något annat. Men du behöver ta erfarenheten tillbaka till din egen verklighet och låta den påverka ditt sätt att tänka och känna för att den ska bli till nytta.

Lokalt och globalt

Världen finns i vårt samhälle och vi finns i världen.  Vi vill öka medvetenheten om de globala frågorna för att ge kunskap, väcka engagemang och skapa nya hållbara trender, både lokalt och globalt. Det är verksamheter som berör områden som mångfald, global rättvisa, fred och ickevåld, klimat, konflikthantering, jämställdhet och demokrati.

Samhälle

Hitta studiecirklar och kurser inom vårt verksamhetsområde Samhälle.

Hållbar utveckling

Hitta studiecirklar och kurser om hållbar utveckling.

Språk

Intresserad av att lära dig nya språk? Här hittar du alla kurser, studiecirklar och evenemang inom språk.

Sprid värmen

På många plan blåser kalla vindar i vårt land idag. Vi som studieförbund vill försöka samla goda krafter mot detta och startar därför hantverksprojektet Sprid värmen. Tillsammans kan vi göra skillnad. Vill du vara med? Läs mer om projektet Sprid värmen här.

Kontaktpersoner

Bilda Mitt

Agneta Sundberg konsulent Studieförbundet Bilda Mitt

Agneta Sundberg

Konsulent

0270-628 08
070-381 31 05

allt material

Material och metoder

Bilda tar fram material, metoder och böcker som stöd och inspiration för ledare och grupper. Här har vi samlat material för dig som är intresserad av frågor inom samhälle och mångfald.

Blanketter

Här hittar du blanketter för rapportering av kulturprogram, anmälan om studieverksamhet, rapportering av kurs med mera.