Hoppa till huvudinnehåll

Mellanöstern

resa i mellanöstern

Mellanöstern, och inte minst Israel och Palestina, utgör ett studieområde om den kristna kyrkans rötter, om möten mellan religioner, om mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. Jerusalem fungerar som en unik mötesplats och utsiktspunkt för svenskt folkbildningsarbete.

Med Jerusalem som utsiktspunkt kan vi förstå mer av både vår egen tid och vår historia. Platsen kan besökas rent fysiskt, men också vara utgångspunkt för studier, samtal och reflektion på hemmaplan.

Bildas bildningsarbete kring Mellanöstern sker genom studiecirklar och seminarier i Sverige och studieresor som arrangeras genom vårt studiecenter i Jerusalem.

bild på jerusalem

Högskolekurs med studieresa till Mellanöstern

Våren 2018 kan du läsa en kurs i Teologiska högskolan Stockholm (THS):s program som handlar om de kristna och deras situation i Mellanöstern.

Swedish Christian Study Centre

Alldeles innanför Jaffaporten i gamla stan i Jerusalem finns Bildas studiecenter - Swedish Christian Study Centre. En viktig del av studiecentrets verksamhet är att planera och ta emot resegrupper från Sverige. Men det är också öppet för enskilda besökare.

Läs mer om studiecentret.

Jerusalembrevet

Jerusalembrevet är vårt nyhetsbrev som kommer fyra gånger per år. Nedan hittar du senaste numren i PDF-format. Du kan också anmäla om du är intresserad av att prenumerera genom att kontakta magnus.stenberg@bilda.nu

Studieresor

Vi arrangerar resor för studiegrupper med intresse av kyrka, mänskliga rättigheter, Mellanösterns historia och politik med mera. Grupperna får direktkontakt med människor och egna upplevelser att ta med sig hem. Bland våra samarbetspartners finns bland annat kyrkor, människorättsgrupper, skolor och kulturinstitutioner.

Läs mer om våra studieresor

Dandanat

Dandanat är en årlig kulturfestival i Betlehem där svenska musik- och dansakter åker till Israel och Palestina och möter lokala akter. Tillsammans spelar man för publik, deltar i workshops och umgås. Det är ett internationellt utbyte där musiken är det självklara språket.

Anmälan för Dandanat 2017 är nu öppen! Läs mer här.

Längre vistelser

Genom studiecentret finns möjlighet till längre vistelser i Jerusalem och Israel och Palestina. Vi tar emot både stipendiater och volontärer.

Läs mer om volontärplats och stipendier.

Bli följeslagare i Palestina och Israel

Vill du sprida medmänsklighet under konflikt och ockupation? Är du skicklig på att informera och inspirera, och vill verka för rättvisa och fred? SKR söker ekumeniska följeslagare för tremånadersuppdrag i Palestina och Israel, med utresa i juni eller september 2017.

Om Följeslagarprogrammet

Genom att vara en internationell närvaro vill Ekumeniska följeslagarprogrammet (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel) bidra till att dämpa våldet och främja respekten för folkrätten. Närvaron är ett uttryck för praktisk solidaritet för utsatta grupper – såväl palestinier som israeler.

Mer om Följeslagarprogrammet

allt material

Material och metoder

Bilda tar fram material, metoder och böcker som stöd och inspiration för ledare och grupper. Här har vi samlat material för dig som är intresserad av Mellanösternfrågor.