Hoppa till huvudinnehåll

Mellanöstern

Mellanöstern, och inte minst Israel och Palestina, utgör ett studieområde om den kristna kyrkans rötter, om möten mellan religioner, om mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. Jerusalem fungerar som en unik mötesplats och utsiktspunkt för svenskt folkbildningsarbete.

Med Jerusalem som utsiktspunkt kan vi förstå mer av både vår egen tid och vår historia. Platsen kan besökas rent fysiskt, men också vara utgångspunkt för studier, samtal och reflektion på hemmaplan.

Bildas bildningsarbete kring Mellanöstern sker genom studiecirklar och seminarier i Sverige och studieresor som arrangeras genom vårt studiecenter i Jerusalem.

scsc

Swedish Christian Study Centre

Alldeles innanför Jaffaporten i gamla stan i Jerusalem finns Bildas studiecenter - Swedish Christian Study Centre. En viktig del av studiecentrets verksamhet är att planera och ta emot resegrupper från Sverige, men det är också öppet för enskilda besökare.

Bli värdpar på SCSC i vår

Nu söker vi värdar till vårt studiecenter i Jerusalem för våren 2019. Som värdar finns ni på studiecentret under 20 timmar per vecka och har övrig tid för egna upptäckter eller studier. Läs mer och ansök här.

Jerusalembrevet

Jerusalembrevet är vårt nyhetsbrev som kommer fyra gånger per år. Nedan hittar du senaste numren i PDF-format. Du kan också anmäla om du är intresserad av att prenumerera genom att kontakta magnus.stenberg@bilda.nu

Studieresor

Vi arrangerar resor för studiegrupper med intresse av kyrka, mänskliga rättigheter, Mellanösterns historia och politik med mera. Grupperna får direktkontakt med människor och egna upplevelser att ta med sig hem. Bland våra samarbetspartners finns bland annat kyrkor, människorättsgrupper, skolor och kulturinstitutioner.

Stipendier

Bilda delar årligen ut stipendier för en fyra veckors vistelse i Israel och Palestina.

Dandanat

Dandanat är en årlig kulturfestival i Betlehem där svenska musik- och dansakter åker till Israel och Palestina och möter lokala akter. Tillsammans spelar man för publik, deltar i workshops och umgås. Det är ett internationellt utbyte där musiken är det självklara språket.

allt material

Material och metoder

Bilda tar fram material, metoder och böcker som stöd och inspiration för ledare och grupper. Här har vi samlat material för dig som är intresserad av Mellanösternfrågor.