Hoppa till huvudinnehåll

Bilda på Littfest 2017

Bilda på Littfest 2017

För andra året i rad samverkar vi med Littfest, norra Nordens största litteraturfestival fylld av seminarium, föreläsningar, utställningar och föreställningar. I år är vi medarrangör för hela 16 programpunkter och arrangerar även lördagens konserter. Vi är stolta och glada över att vara med och skapa möten mellan författare, förläggare, kritiker, forskare och läsare men också främja läsandet och mötet med texten.

Under festivalen hittar du oss i vår monter där vi står redo för dig som vill starta bokcirkel eller behöver inspiration till din bokcirkel. Det går förstås också finfint att bara komma förbi och säga hej!

Vid montern kan du bland annat

>Starta bokcirkel via oss och få ett presentkort på Akademibokhandeln till cirkelns första bok
>Tävla i kylskåpspoesi och vinna ett bokpaket med böckerna En droppe midnatt, Mörkrummet och Två systrar
>Ta del av vårt samtalsunderlag för bokcirklar
>Få info om hur du blir högläsare inom Bilda
 

Programpunkter som sker i samverkan med oss

Fredag 17/3 kl. 11:00 i Idun
Hotar kulturpolitiken kulturarvet?

Ett seminarium om identitet, kultur och politik, med avstamp i den aktuella kulturdebatten. Vilken inverkan har identitetspolitiken på kulturen? Och hur ska vi se på tolkningsföreträde i förhållande till kulturens olika uttryck? Johan Lundberg, aktuell med Det sista museet, samtalar med Stina Oscarson, aktuell med Inte en berättelse. Samtalet leds av Ulrika Knutson

Fredag 17/3 kl. 12:00 i Idun
Strålande morgondag

I tidiga år tvingades Ishmael Beah till ett liv som barnsoldat. Många år senare, och från sin nya amerikanska horisont, återvänder han till hemlandet Sierra Leone i syfte att skildra folkets oupphörliga kamp med att återhämta sig från krigets fasor. Samtalsledare är förläggaren Svante Weyler. På engelska.

Fredag 17/3 kl. 12:00 i Studion
Om livets mening

Genom egna upplevelser och reflektioner, omvärldsanalys och filosofiska resonemang skriver författaren och professorn Merete Mazzarella fram en essäbok full av insikter och ställer nya frågor i en värld av gråskalor och skarpa kontraster: överflöd och flyktingströmmar, globalisering och murar, våldsamma dataspel och kärlek i realtid över kontinenter.

Fredag 17/3 kl. 13:00 i Idun
Att förstå radikalisering

Varför radikaliseras unga muslimer som växer upp i väst? I reportageboken Två systrar skildrar norska författaren Åsne Seierstad hur tonårssystrarna Aylan och Leila rymmer hemifrån, för att korsa gränsen till Syrien och ansluta sig till IS. I samtal med Tomas Lindgren, professor i religionspsykologi vid Umeå Universitet.

Fredag 17/3 kl. 16:00 i Idun
Mellanförskapets rotlöshet

I sin debutroman En droppe midnatt beger sig Jason Diakité ut på en identitetsresa där han söker sina rötter. På vägen nystas en familjehistoria upp, som sträcker sig från slaveriet i Nordamerika till folkhemmets Sverige. Under Littfest samtalar han med Annika Norlin, journalist och musiker.

Lördag 18/3 kl. 11:00 i Idun
En fridlyst röst

Författaren Björn Ranelid är en fridlyst röst i den svenska författarfloran. På Littfest samtalar författaren, aktuell med sin 35:e bok, om sitt skrivande liv, med kritikern och redaktören Martina Lowden. Programpunkten utmynnar i en längre uppläsning, ömsom på traditionell svenska, ömsom på ranelidska.

Lördag 18/3 kl. 13:00 i Idun
Att förstå identiteten

I Mörkrummet återförenas amerikanska Susan Faludi med sin far, som numera lever som kvinna i hemlandet Ungern. Faderns förvandling tar henne över flera gränser – historiska, politiska, religiösa och sexuella. I samtal med Sydsvenska Dagbladets kulturchef Rakel Chukri. På engelska.

Lördag 18/3 kl. 15:00 i Idun
I händelsernas centrum

Med utgångspunkt i den femte fristående delen av Per Wästbergs Semaforen och lodlinan: en memoar (1995–2005) samtalar den mångårige Akademieledamoten med författaren Peter Fröberg Idling. Memoarerna är ett stycke samtidshistoria, en yttre och inre resa som tar läsaren med på en resa i världen. Stundtals humoristisk, stundtals vemodig.

Lördag 18/3 kl. 11:00 i Studion
Krönika över exil och glömska

I snart fyrtio år har Gloria Gervitz skrivit på en enda lång dikt med titeln Migrationer. Genom sin egenartade tillkomst härbärgerar den också sin egen långa tillkomsttids alla växlingar i tonfall och perspektiv. På Littfest samtalar Gervitz med författaren Ida Linde. På engelska.

Lördag 18/3 kl. 12:00 i Tonsalen
Litterära transformationer 

Vad händer när en människa öppnas? Brister hon som en hinna eller slår hon ut som en ros? Kan det vara befriande att bli ett ting, att förstenas eller implodera in i annanheten? Lyra Koli samtalar med Theodor Hildeman Togner och Nikita Rissanen om deras litterära transformationer.

Lördag 18/3 kl. 13:00 i Studion
Dystopisk framtid

Umeåförfattaren Mikael Berglunds senaste roman Smekmånader är ett mörkt äventyr i en nära framtid. Det som skulle bli en smekmånad blir en kamp om livet som ställer frågor om vår samtid. Här i samtal med Västerbottens-Kurirens medarbetare Anders Sjögren.

Lördag 18/3 kl. 17:15 på Plectrum
Littquiz

Litttfests traditionella Littquiz av och med Vera Lynøe och Vicky Uhlander. Vinn fina priser! Och kom i tid för att säkra din plats.

Lördag 18/3 kl. 19:00 i Studion
En återskapad stilikon

Coco Chanel är en av historiens viktigaste modeskapare, som gav oss parfymen No. 5 och befriade kvinnan från korsetten. I Den lilla svarta fyller Sanna Tahvanainen i luckorna och ger liv till denna ikon som blir mänsklig, begriplig och sårbar. I samtal med Bangs chefredaktör Sanna Samuelsson.

Lördag 18/3 kl. 20:00 i Studion
Avig, rät, arg och lycklig

Håll käften, jag räknar! är en ärlig, sur och humoristisk samling stickbekännelser. Här avhandlas stickarens sju dödssynder, hur mycket garn det egentligen är okej att köpa, förspilld kvinnokraft, feminism och kravallslöjd. I samtal med Mats Jonsson.

Lördag 18/3 kl. 21:00 i Studion
Vasas flora och fauna

Vemodig poetisk pop på finlandssvenska. Med sitt lågmälda uttryck och sina fängslande noveller till låtar träffar Vasas flora och fauna rakt i hjärtat. Debutalbumet Släkt med Lotta Svärd möttes av en unison hyllningskör, och live är de än mer uppskattade.

Hitta hela programmet på www.littfest.se

Erbjudande

Bor du i Norrbotten, Västerbotten eller Ångermanland? Starta bokcirkel via Bilda under mars så får du ett presentkort värde 500 kr på Akademibokhandeln till er första bok!

Starta bokcirkel