Hoppa till huvudinnehåll

Kultur på gatan

Ungdomar på scen

Kultur på gatan - världens bästa sommarjobb för unga kulturskapare!

Vi fyller gatorna med ungdomar som visar upp cirkus, musik, dans, teater, trolleri och annat härligt under sommaren.

Sedan 2016 driver Studieförbundet Bilda projektet Kultur på gatan i samarbete med ett tiotal kommuner. Vi finns i länen Gävleborg, Västernorrland, Uppsala och Jämtland.
 

Om projektet
Under sommaren 2017 rekryterades 32 unga musiker, dansare, cirkusartister, skådespelare och bildkonstnärer mellan 13-19 år och ca 250 offentliga framträdanden genomfördes i Bollnäs, Ljusdal, Timrå och Sandviken. Ungdomarna visade prov på ett stort mått av eget ansvar, kamratskap och förbluffande konstnärlig skicklighet.

Unga är positiva
Kultur på gatan-projektet är brett förankrat på lokal nivå och mycket uppskattat av såväl kommuninvånare som arbetstagare och samarbetande parter. Ett tydlig tecken på det är att samtliga kultursommarjobbare svarade Ja! på frågan: - Är detta ett jobb som du skulle rekommendera en kompis att söka?.

Kultur på gatan växer
Inför sommaren 2018 har projektet exploderat och beräknas omfatta ungefär 80 anställda i 10 kommuner. Tillsammans beräknar de att göra närmare 6 000 arbetstimmar och inte mindre än 650 offentliga framträdanden tillsammans.

Vill du veta mer?
Kontakta Kultur på gatans projektledare Emil Westberg om du vill veta mer om projektet och om ni är intresserade av att starta upp världens bästa sommarjobb för unga i er kommun.
 

"Det som känns så fint med Kultur på gatan är att kunna erbjuda unga kulturarbetare en första kontakt med yrkeslivet. Att se, lyfta och stärka dem i sin självbild och få dem att växa som människor. Och komma till insikt om att man kan ju jobba med det här!" 
/ Emil Westberg.

Är du en av ungdomarna som jobbar med oss? Gå med i gruppen Vi som sommarjobbar med Kultur på gatan och nätverka med andra i din ålder som också älskar att framträda på olika sätt.