Hoppa till huvudinnehåll

Bilda på Littfest 2018

Bilda på Littfest 2018

För tredje året i rad samverkar vi med Littfest - Umeås internationella litteraturfestival. Vi samarrangerar flera programpunkter och finns i vår monter där vi står redo för dig som vill starta bokcirkel eller behöver inspiration till din bokcirkel. Under Bokveckan arrangerar vi också Tonårstjejens dagbok med öppen scen på Orangeriet.


Programpunkter i samverkan med oss


Fredag 12.10 i Studion
Den som är värd att bli älskad
I den marockanske författaren Abdellah Taïas senaste roman Den som är värd att bli älskad skriver Ahmed till sin döda mor för att äntligen berätta om sitt liv som homosexuell. Boken är en drabbande brevroman som utforskar ondskans ursprung. Samtalet leds av författaren Kristofer Folkhammar och hålls på engelska.

Fredag 14.50 i Idun
Konfliktens konsekvenser
Dorit Rabinyan föddes i Israel i en judisk familj som utvandrat från Iran. Romanen Alla floder flyter mot havet skildrar den omöjliga kärleken mellan en israel och en palestinier, och gav upphov till en politisk skandal när den förbjöds i Israeliska skolor 2016. Samtalet leds av Elisabeth Åsbrink. Samtalet hålls på engelska.

Fredag 20.00 på Bildmuseet
Poesiläsning I, plan 6 – i utställningen Passager av Do Ho Suh
Uppläsningar av poeterna Göran Greider, jakobe Mansztajn , Jonas Ellerström , Hanna Hallgren, Yekta och yolanda Aurora Bohm Ramirez. Presentatör: per bergström .

Fredag 21.30 på Bildmuseet
Poesiläsning I, plan 6 – i utställningen Passager av Do Ho Suh
Uppläsningar av poeterna Aase Berg , Helen Mort , Mats Söderlund, Eiríkur Örn Norðdahl och Nino Mick. Presentatör: Helena Fagertun.

Lördag 10.00 i Idun
Den främmande platsen
I Elisabeth Rynells roman Moll följer vi en kvinna som flyr rakt ut i skogen, och vandrar längs en övergiven väg. I Elin Willows debutroman Inlandet försöker huvudkaraktären starta ett nytt liv, på en okänd plats. Samtidigt går det kanske att skönja något unisont och igenkännbart i det främmande? Samtalet leds av journalisten och artisten Annika Norlin.

Lördag 11.00  i Äpplet
Går vägen till författarskapet via skolbänken?
Landets skrivarutbildningar är omåttligt populära, samtidigt som idén om det autonoma författargeniet är fortsatt stark. Hur mycket handlar litterärt skrivande om att lära sig ett hantverk, och hur mycket handlar om begåvning? Skrivarskollärarna Ida Linde, Hanna Hallgren och Maria Jönsson reder ut begreppen. Samtalet leds av kritikern Therese Eriksson.

Lördag 13.40 i Idun 
Ännu ett liv
Han trodde att han skrivit sin sista bok. Men så hände det som fick folkkäre och prisade Theodor Kallifatides att fatta pennan och skriva om något så stort som livet själv. Romanen Ännu ett liv adderas till författarens digra katalog med över trettio böcker. Samtalet leds av litteraturjournalisten Yukiko Duke.

Lördag 13.30 i Studion
Hon är arg
Danska Maja Lee Langvads Hon är arg är ett poetiskt och ursinnigt vittnesmål om upplevelsen att vara adopterad, men också en kritisk granskning av den adoptionsindustri som omsätter 15 miljoner dollar per år enbart i Sydkorea. På Littfest samtalar Langvad med vännen och författarkollegan 
Athena Farrokhzad.

Lördag 14.50 i Idun 
Det första #metoo?
1978. Kvinnorna på Aftonbladets redaktion hade fått nog. Två av dem, författarna Karin Alfredsson och Gunilla Boëthius, möts igen för att tala om hur uppropet påverkat deras skrivande. Vilka var likheterna med dagens #metoo? Även förhandsvisning ur dokumentären Sprit, sex och solidaritet. Samtalet leds av Ida Östensson, ordförande Make Equal.
 

Hitta hela programmet på www.littfest.se

Om Littfest

Littfest är Sveriges största litteraturfestival med 19 000 seminariebesök och över 150 inbjudna medverkande under tre intensiva festivaldagar. I programmet återfinns allt från internationella storheter till lokala guldkorn.