Hoppa till huvudinnehåll

Medskapande körsång

Bild på Peder Karlsson

Välkommen till en inspirerande körworkshop med Peder Karlsson! Vi kommer göra olika rytm-, klang- och intonationsövningar som lärs ut på gehör med sångaren i fokus, baserat på ett lekfullt utforskande av olika röster och uttryck.

Under hösten satsar Bilda på en körworkshopturné tillsammans med sångaren Peder Karlsson. Under vecka 41 och 43 gästar han åtta orter runtom i landet med workshopen Medskapande körsång.

Här finns möjlighet för alla körsångare och körledare att på ett lekfullt sätt utforska röst, rytm och rörelse. Alla är välkomna och deltar utifrån sin nivå. Kom som du är! 

 

Om workshopen

Vi uppfattar musikaliska byggstenar genom mer än ett av våra sinnen. Förutom att höra, utvecklar vi också en förståelse för musik genom kroppsliga och visuella intryck.

Peder kommer visa några exempel på övningar som bygger på principen “att lära genom att förändra musikaliska byggstenar”. Dessa övningar fungerar att använda precis som de är, eller som en inspiration för dig att utveckla egna övningar anpassade till repertoaren och förutsättningarna hos din vokalensemble eller kör.

Att sjunga rent är resultatet av en serie aktiviteter, inte en talang som du antingen har eller inte har. Under workshopen kommer Peder visa exempel på övningar som aktiverar intonationsmedvetande hos sångare.

”Att sjunga tillsammans är ett fint exempel, tycker jag, på hur vi kan ge samtidigt som vi får något tillbaka.
Vi ger vår uppmärksamhet till musiken, och får tillbaka musik genom de andra sångarnas röster.”

Mindfulness för sångare

Vilken ton eller fras som helst som du kan höra i ditt “inre öra” kan du också lära dig att sjunga, när du har utvecklat kopplingarna mellan sinne och kropp.

Det är tyvärr vanligt att personer som under barndomen inte haft tillfälle att utveckla dessa kopplingar får höra “du kan inte sjunga”, eller “du har ingen musikalisk talang”. Lyckligtvis så går det att lära sig senare i livet hur man kommunicerar mellan sinnet och kroppen. Den största utmaningen är ofta att “omprogrammera” en liten "röst i bakhuvudet" som repeterar negativa (och osanna) meningar.

 

Om Peder Karlsson

Peder Karlsson, medlem i sånggruppen The Real Group 1984-2010, och Umeå-bo sedan 2012, jobbar idag med att utveckla metoder för ledarskap och ensemblesång; som lärare och adjungerad professor vid Royal Academy of Music i Aarhus & Aalborg, Danmark (RAMA), och som mentor för olika ensembleledare och vokalgrupper.

 

Platser och datum