Hoppa till huvudinnehåll

Hälsinge låtverkstad

Hälsinge Låtverkstad är navet i folkmusikens Hälsingland. Vi låter ungdomar utveckla nya musikaliska uttrycksätt där traditionen inte sätter gränser utan bjuder på nya möjligheter.

Hälsinge Låtverkstad är en folkmusikutbildning för ungdomar mellan 13 och 18 år i Hälsingland. Låtverkstan startades 2002 och drivs i studiecirkelform av studieförbundet Bilda GävleDala i nära samarbete med Hälsinglands Musik- och Kulturskolor. Ett år med Hälsinge Låtverkstad består av fem kurshelger där man bor och musicerar tillsammans i Järvsö för att utvecklas inom folkmusik och folklig dans.Deltagarna väljer inriktning genom att söka till antingen dans-, spel- eller sångverkstan. Under läsåret kommer dessa tre grupper att både jobba var för sig och i en enda storgrupp för att förena kraften och energierna som finns i de olika uttryckssätten. Tillsammans gör vi en föreställning som formas utifrån de ungdomar som är med i ensemblen. 

Låtverkstans pedagoger arrangerar både traditionellt och nytt material och i spelverkstan är alla instrument är välkomna. Vi gör egna koreografier, texter och stämmor till både nya och gamla låtar och sånger.

"Vi vill ge alla chansen att delta i ett blomstrande musikliv!"