Hoppa till huvudinnehåll

Hälsinge låtverkstad

Hälsinge Låtverkstad är navet i folkmusikens Hälsingland. Vi låter ungdomar utveckla nya musikaliska uttryckssätt där traditionen inte sätter gränser utan bjuder på nya möjligheter.

Hälsinge Låtverkstad är en folkmusikutbildning för ungdomar mellan 13 och 18 år i Hälsingland. Låtverkstan startades 2002 och drivs i studiecirkelform av Studieförbundet Bilda Mitt i nära samarbete med Hälsinglands Musik- och Kulturskolor. Ett år med Hälsinge Låtverkstad består av fem kurshelger där man bor och musicerar tillsammans i Järvsö för att utvecklas inom folkmusik och folklig dans. Deltagarna väljer inriktning genom att söka till antingen dans-, spel- eller sångverkstan. Under läsåret kommer dessa tre grupper att både jobba var för sig och i en enda storgrupp för att förena kraften och energierna som finns i de olika uttryckssätten. Tillsammans gör vi en föreställning som formas utifrån de ungdomar som är med i ensemblen. 

Låtverkstans pedagoger arrangerar både traditionellt och nytt material och i spelverkstan är alla instrument välkomna. Vi gör egna koreografier, texter och stämmor till både nya och gamla låtar och sånger.

Är du 13-18 år och bara älskar att dansa, spela och sjunga? Då är detta perfekt för dig! Sök till nästa års Hälsinge Låtverkstad! Start i oktober varje år.

"Vi vill ge alla chansen att delta i ett blomstrande musikliv!"

2017-11-22 rapport 

Dans går hem i årets gäng

Nu har de trettio ungdomarna i Hälsinge Låtverkstad träffats två helger och redan hunnit lära sig ett helt gäng låtar, sånger och danser. Vi som jobbar med Låtverkstan lär ut traditionell och nyskriven folkmusik främst från Sverige men även från andra platser. Årets gäng verkar gilla att dansa så vi har kört en hel del schottis och amerikansk contradance.

Nästa vår fortsätter vi med övningshelgerna och i juni är det som vanligt dags för Låtverkstans populära föreställning. Mer info kommer såklart när det närmar sig!

Det är så häftigt och spännande att gamla låtar och danser kan föras vidare generation efter generation och fortsätta vara relevanta och roliga att spela. Såklart formas låtarna om efter de som spelar låten nu. Men det är en fascinerande tanke att en låt som spelades på en fest i Frankrike på 1700-talet lika väl kan spelas på en fest i Järvsö 2017!

Staffan Jonsson ledare i Hälsinge Låtverkstad