Hoppa till huvudinnehåll

Existentiell Filmfestival Dalarna

EFD 2018 i Dalarna

Den 12–13 april 2018 är det dags för den femtonde upplagan av Existentiell Filmfestival Dalarna i Falun. Programmet är förstås fullt av bra filmer och intressanta gäster – och som alltid väntas en engagerad och samtalssugen publik.

Filmers livstolkande funktion är ofta tydlig och självklar – de hjälper oss att se och tolka oss själva och vår samtid. När vi ser en film tillsammans med andra och sedan samtalar om den blir det uppenbart att vi tolkar det vi ser utifrån oss själva och våra egna erfarenheter; ibland kan vi till och med undra om det är samma film vi har sett. Just detta gör samtalen kring film så spännande!

Årets tema

Det har sagts att människans alla problem är sprungna ur hennes oförmåga att sitta ensam och tyst i ett rum. Men vilket liv hade det blivit? Människans ständiga strävan efter utveckling och sökande efter gemenskap utmynnar i förändring, där det nya förväntas bli förlösande och frigörande. Förändringen är samtidigt det inom filmen som tar oss med på en resa genom en karaktärs värld. Hon påverkar den värld hon lever i, den förändrar henne tillbaka.

Temat för årets Existentiell Filmfestival är Ett annat liv, med filmer som ur olika perspektiv speglar och reflekterar kring viljan och nödvändigheten av att gestalta ett liv som är annorlunda än det man lever eller det som är normen. Vilka förutsättningar finns för att gå den egna vägen, att välja ett annat liv?

Årets filmer

Med utgångspunkt i tematiskt utvalda filmer sätter Existentiell Filmfestival samtalet kring människan och samhället i fokus. Samtalen förs av inbjudna gäster tillsammans med den deltagande publiken. Festivalen arrangeras av Studieförbundet Bilda, Högskolan Dalarna, Film i Dalarna och Sigtunastiftelsen och platsen är Högskolan Dalarnas Mediehus i Falun.

Paulina
Om själ och kropp
Sameblod
I am not your negro
Korparna
Timbuktu
Martha Marcy May Marlene
Thelma
Little wing

Läs mer om årets filmer på festivalens hemsida

EFD 2018 årets filmer

Bland produktionsländerna finns Argentina, Ungern, Sverige, USA, Mauretanien, Norge och Finland. I ett Work in progress-seminarium bjuds på glimtar från arbetet med filmen Let’s do some living in the afterlife. I ett förseminarium på onsdagskvällen 11 april ges en inblick i filmklippandets konst och värld.

Bland de medverkande finns författaren Agneta Pleijel, skådespelaren Reine Brynolfsson, programledaren Lina Thomsgård, filmvetaren Jon Asp, journalisterna Wanda Bendjelloul och Fazeela Selberg Zaib, psykologen Jonas Mosskin, religionsvetaren Simon Sorgefrei, debattören Kajsa Ekis Ekman och producenten Samuel Girma.

Fullständig medverkandelista, hela programmet samt övrig information hittar du på festivalens egen hemsida.

Årets program

EFD 2018 program

EFD 2018

Datum. 12-13 april 2018

Plats: Falun, Dalarna

Årets festival är den femtonde i ordningen sedan starten 2003