Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och kreativitet

Några personer som dansar

Genom olika kreativa uttrycksformer växer och utvecklas människor och sammanhang. Det är vår syn på kulturen och dess roll för människor och för samhället. Utgångspunkten är alltid att kulturen står för sig själv och står för något i sig själv. Medskapande, delaktighet och livstolkning är centralt i vår kulturverksamhet. Vi kallar det för deltagarkultur.

bokmässan

Möt Bilda på bokmässan 2017

Den 28 september–1 oktober är det åter dags för den stora Bokmässan i Göteborg. I år är huvudtemat Bildning. Som vanligt finns Bilda med i en bra placerad monter och som medarrangör till en rad seminarier, bland annat med Anita Goldman.

Musik

Vi har massor med musikverksamhet inom Bilda. Kör för både barn och vuxna, hiphop, jazz, folkmusik och mycket mer. Vi har samlat alla kurser, studiecirklar och evenemang och evenemang inom musik.

Kurser, studiecirklar och evenemang inom Musik

Kurser, studiecirklar och evenemang inom Folkmusik

Kurser, studiecirklar och evenemang inom Hiphop

Kurser, studiecirklar och evenemang inom Kör

Kurser, studiecirklar och evenemang inom Rock och pop

person som spelar på gitarr

Spela i band

Vi vet att vi är väldigt bra på att stötta band som vill utvecklas. Vi har samlat ihop kunskap i många år och vi vet hur vi ska förmedla den. Som arrangörer strävar vi efter att skapa nytänkande och djärva arrangemang och spelningar där nya perspektiv och insikter erbjuds. Hög kvalitet kännetecknas både av vår egen och deltagarnas upplevelser. Därför lägger vi stor vikt vid delaktighet, som är en röd tråd genom hela vårt arbete.

Körkraft

Körkraft är ett nätverk av sjungande personer som med körsång vill öka integrationen i samhället samt hjälpa nyanlända med svenska språket.

Rockskolor

En rockskola är ett utmärkt sätt att lära sig spela om man aldrig har spelat förut. Här lär du dig grunderna, du får testa olika instrument och kan bilda ditt första riktiga band. Förr i tiden fanns inte rockskolor, men nu för tiden har studieförbunden, föreningarna och kulturskolorna kommit ganska långt. På många orter i Sverige finns möjlighet att gå i rockskola och lära sig grunderna i hur det är att spela i band.

Kontakta ditt närmaste Bildakontor om du vill veta mer om rockskolor.

Dans

Det händer någonting i huvudet när musiken startar och man står tillsammans med andra på golvet. Kroppen och själen förs liksom ihop och det nästkommande känns givet och självklart. Streetdance, hambo, breakdance, bugg, tedans - runtom i landet erbjuder Bilda olika möjligheter att lära sig dans. Antingen man nu vill uttrycka någonting eller gräva ner sig i olika tekniker.

Kurser, studiecirklar och evenemang inom Dans

Film, foto och teater

Överallt dokumenterar vi oss. Aldrig förut i världshistorien har så mycket samtidsdokumentation skett - på så många nivåer i samhället. På nätet kan vem som helst bli världsberömd filmregissör eller skådespelare. För kulturutövare spelar film en allt större roll i den kreativa processen.

Kurser, studiecirklar och evenemang inom Film, foto och teater

Hantverk

Hantverka – påverka! Var med och påverka genom att hantverka. På Bilda vill vi vara med och stötta ditt intresse och ge dig kreativa mötesplatser.

Kurser, studiecirklar och evenemang inom hantverk

Litteratur

Livstolkning är något vi håller på med hela tiden: Vi försöker tolka det liv vi lever och det som pågår runt omkring oss.Många har erfarenheten att läsningen av böcker kan hjälpa oss i detta vårt tolkande av livet och världen. Särskilt om det finns möjlighet att samtala med andra kring sina läsupplevelser, till exempel i en bokcirkel.

Kurser, studiecirklar och evenemang inom litteratur

Brittas vardagsrum

Brittas vardagsrum är en podcast där Britta Hermansson samtalar med olika inbjudna gäster om ”livet under ytan”. Från och med 2017 produceras podcasten i samarbete med Bilda. Lyssna och läs mer här.

allt material

Material och metoder

Bilda tar fram material, metoder och böcker som stöd och inspiration för ledare och grupper. Här har vi samlat material för dig som är intresserad av kultur och kreativitet.

Blanketter

Här hittar du blanketter för rapportering av kulturprogram, anmälan om studieverksamhet, rapportering av kurs med mera.

Visste du att

Nästan hälften av vår verksamhet ryms under kultur och kreativitet. Vi är bra på att ta vara på och förverkliga dina idéer.