Hoppa till huvudinnehåll

Ungas utsatthet på nätet

Citat

Så berättar 17-åriga Amanda om sitt liv, den vardag hon beskriver som en levande mardröm. Hon lever ständigt med pressen att bilderna som finns på henne riskerar att dyka upp var som helst – när som helst. Vi har alla ett ansvar att vara uppmärksamma på de signaler dessa tysta barn skickar ut – och göra allt vi kan för att hjälpa dem vidare.

 

Om samtalsmaterialet

Framsidan på Ungas Utsatthet på nätetI samarbete med journalisten och författaren Caroline Engvall släpper nu Studieförbundet Bilda samtalsmaterialet Ungas utsatthet på nätet – att våga fråga och orka lyssna.

Samtalsmaterialet handlar om barn, unga och utsatthet på nätet. Om de barn vars sexbilder och -filmer sprids utom kontroll på internet. Om hoten förövarna använder – och om hur vi vuxna kan se signaler, ställa rätt frågor och hjälpa barnen vidare.

Det är riktat till dig som vuxen, för att få gedigen kunskap om ämnet och kunna starta ett samtal med barn och unga. Vid frukost- eller middagsbordet, under en promenad eller när du skjutsar till en aktivitet. Det viktiga är att samtalet blir av – och att frågorna ställs.

 

Citat

 

Om Caroline Engvall

Bild på Caroline EngvallCaroline Engvall är journalist och författare. 2008 kom boken ”14 år till salu” – om en på ytan helt vanlig tonårstjej som efter ett övergrepp började använda sex som självskadebeteende. Boken har sålt i nästan 200 000 exemplar och Caroline har drivit frågan om sex som ångestdämpning sedan dess, såväl i medier som på hjälpsajterna intetillsalu.se och safeselfie.se. 14 år till salu har också blivit pjäs som turnerat i Sverige och böckerna har fått uppföljare i ”Skamfläck” och ”Skuggbarn – om barn i svensk sexhandel”. Nu är hon aktuell med böckerna ”Virtuell våldtäkt – om unga och sexbilder på nätet” samt deckaren ”Ärren vi bär”.

Caroline Engvall har också blivit Årets Mama 2011, vunnit Årets Platinapocket för 14 år till salu samt driver frågan om sex som självskadebeteende och barnsexhandel i tv, radio och tidningar. Hon har engagerat både förra och denna regering i frågan och har även blivit engagerad av Drottning Silvia att prata om ämnet, både privat och för Childhood Foundation.

 

Så kan materialet användas

Detta material kan användas på olika sätt; i en arbetsgrupp, i ett kompisgäng, i en föräldragrupp, föräldramöte, i hemmet mm. Du bestämmer hur gruppen formas, det viktiga är att samtalet påbörjas. En ambition med materialet är att föräldrar och barn ska börja prata med varandra och det kan påbörjas genom att några föräldrar väljer att ses vid tre tillfällen med sina barn och äter tillsammans. Det kan underlätta att vara flera vuxna och barn som möts och delar erfarenheter. Och varför inte låta någon laga mat och bjuda de andra?!

Skapa en cirkel i ämnet och få boken Virtuell Våldtäkt!

Vill du få hjälp att starta en studiecirkel i samtalsmaterialet? Kontakta oss för mer information.

För nedladdning