Hoppa till huvudinnehåll

Folkbildning i vården

Närbild på en gammal mans händer.

Det livslånga lärandet ska vara tillgängligt för alla. Att få känna, uppleva och bli berörd – hela livet. Det kan handla om att både få uppleva och uttrycka kultur. Eller att få minnas och reflektera över livet tillsammans med andra.

Genom metoder och förhållningssätt vill vi bidra till att skapa livskvalitet inom äldrevård och på institutioner. En verksamhet som skapar positiva känslor i kroppen; känslor som kan finnas kvar långt efter minnet av upplevelsen.

Sittdans

Sittdans

Musik och rörelse är två viktiga inslag för en bättre hälsa när vi blir äldre. Studieförbundet Bilda erbjuder därför sittande dans på äldreboenden tillsammans med musicerande volontärer. 

Högläsare

Högläsare via Bilda

Högläsning väcker känslor, minnen och skapar nya tankebanor hos äldre människor. För de 25 % av Sveriges befolkning som har svårt att läsa kan det vara ovärderligt att sitta mitt emot någon som läser högt.

Vi sjunger hjärna

En kör för personer med olika funktionsnedsättningar, till exempel demens, afasi eller stroke, och deras anhöriga. Med en repertoar av både klassiska ”örhängen” och gamla godingar, samt önskelåtar från körmedlemmarna.

Passion för livet

Passion för livet är en studiecirkel för människor som vill ändra sin livsstil till det bättre genom att gå från ord till handling. Med Passion för livet kan människor på ett trevligt och enkelt sätt göra små förändringar i sin vardag som bidrar till ett längre och friskare liv.

Mer exempel på verksamhet

Med olika redskap som sång och musik, sittande dans, olika minnesväckande material, samt böcker och filmer, hjälper vi till att skapa möten, samtal och upplevelser.

Stickcaféer på äldreboenden

Stickcaféer har funnits länge i Örebro. Det första startades av en Bilda-konsulent redan 2006. Nu går stickerskorna till äldreboendena som volontärer med en korg lastad med garn och stickor, sätter guldkant på vardagen och får med sig värdefull kunskap därifrån.

Samtal om minnen

Böcker som Nycklar till minnenas dörr & Glänta på minnenas dörr, och filmer som Sommarminnen är framtagna för att stimulera alla våra sinnen och underlätta samtal om vårt liv och minnas vår livshistoria. CITAT: "Det är vår förhoppning att boken ska kunna väcka pärlande skratt, glittrande ögon och ro i sinnet hos de äldre".


Anhöriga

Att vara anhörig eller närstående till någon som är äldre och kanske sjuk kan vara en tillvaro fylld av glädje och mening. Men det kan även skapa oro och trötthet och kännas ensamt. Bilda kan erbjuda föreläsningar, studiecirklar och andra aktiviteter för att stötta och hjälpa den som hjälper och stödjer en maka, make, förälder, vän eller granne.


Bli volontär

Bilda har volontärer som besöker äldreboenden och träffar mindre grupper. Som volontär får du chansen att ta del av våra äldres visdom och samtidigt ge något tillbaka. Du blir del av ett viktigt arbete som också ger mycket tillbaka!

 


Utbildning/fortbildning

Bilda skapar arenor/mötesplatser där man delar erfarenheter, får inspiration och fortbildning samt ny kunskap om vad som händer inom området äldreomsorg. Bilda genomför utbildningar och fortbildningar om bland annat demenssjukdomar, kultur & hälsa, musikens betydelse, möten i vården, sittdans och inomhusmiljö.


Kontaktpersoner

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Charlotte Backlund, konsulent på Bilda

Charlotte Backlund

Konsulent och områdesansvarig för samhällsfrågor

018-474 20 52
0761-47 18 18

Uppsala län

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

bild på Magdalena Swahn

Magdalena Swahn

Konsulent folkbildning i frikyrkorna, asyl och etablering

0370-414 88
0766-32 04 60

Jönköpings län
Kronobergs län

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Annika Stark

Annika Stark

Konsulent Kultur och Hälsa. MOD-utbildare.

040-615 54 61
0728-56 43 68

Skåne län
Sara Sivertsson

Sara Sivertsson

Konsulent Kultur och Hälsa

031-730 35 35
072-141 76 17

Västra Götalands län