Hoppa till huvudinnehåll

Folkbildning i vården

Närbild på en gammal mans händer.

Det livslånga lärandet ska vara tillgängligt för alla. Att få känna, uppleva och bli berörd – hela livet. Det kan handla om att både få uppleva och uttrycka kultur. Eller att få minnas och reflektera över livet tillsammans med andra.

Genom metoder och förhållningssätt vill vi bidra till att skapa livskvalitet inom äldrevård och på institutioner. En verksamhet som skapar positiva känslor i kroppen; känslor som kan finnas kvar långt efter minnet av upplevelsen.

 

Exempel på verksamhet

Med olika redskap som sång och musik, sittande dans, olika minnesväckande material, samt böcker och filmer, hjälper vi till att skapa möten, samtal och upplevelser.

Stickcaféer på äldreboenden

Stickcaféer har funnits länge i Örebro. Det första startade Bildas konsulent Inger Öhrn 2006. Nu går stickerskorna till äldreboendena som volontärer med en korg lastad med garn och stickor, sätter guldkant på vardagen och får med sig värdefull kunskap därifrån.

Vi sjunger hjärna - musik till glädje för sinnet, men också för minnet

Är en kör för personer med olika funktionsnedsättningar, till exempel demens, afasi eller stroke, och deras anhöriga. Med en repertoar av både klassiska ”örhängen” och gamla godingar, samt önskelåtar från körmedlemmarna.

Passion för livet – hälsofrämjande studiecirklar

Passion för livet är en studiecirkel för människor som vill ändra sin livsstil till det bättre genom att gå från ord till handling. Med Passion för livet kan människor på ett trevligt och enkelt sätt göra små förändringar i sin vardag som bidrar till ett längre och friskare liv. Genom möten med andra få dela erfarenheter, få nya kunskaper och motivera varandra till små förbättringar. Träffarnas olika teman utgår ifrån mat och dryck, motion, säkerhet och sociala nätverk men dessa teman kan kombineras och utvecklas utifrån gruppens önskemål. Olika föreläsare med fördjupad kunskap kring hälsa kan med fördel bjudas in till de olika träffarna. Det finns även färdigt material kring olika ämnen att tillgå. Läs mer.

Samtal om minnen

Böcker som Nycklar till minnenas dörr & Glänta på minnenas dörr, och filmer som Sommarminnen är framtagna för att stimulera alla våra sinnen och underlätta samtal om vårt liv och minnas vår livshistoria. CITAT: "Det är vår förhoppning att boken ska kunna väcka pärlande skratt, glittrande ögon och ro i sinnet hos de äldre".

Sittande dans

Handlar om rörelseglädje och social aktivitet. Rörelserna i dansen är mjuka och dansanta. I sittdansen kan alla vara med, alla dansar efter sin förmåga, kraft och ork. Läs mer.

 

Anhöriga

Att vara anhörig eller närstående till någon som är äldre och kanske sjuk kan vara en tillvaro fylld av glädje och mening. Men det kan även skapa oro och trötthet och kännas ensamt. Bilda kan erbjuda föreläsningar, studiecirklar och andra aktiviteter för att stötta och hjälpa den som hjälper och stödjer en maka, make, förälder, vän eller granne.

 

Bli volontär – våra äldre vill förgylla din tid

Bilda har volontärer som besöker äldreboenden och träffar mindre grupper. Som volontär får du chansen att ta del av våra äldres visdom och samtidigt ge något tillbaka. Du blir del av ett viktigt arbete som också ger mycket tillbaka!

Läs mer om hur du blir volontär.

 

Utbildning/fortbildning

Bilda skapar arenor/mötesplatser där man delar erfarenheter, får inspiration och fortbildning samt ny kunskap om vad som händer inom området äldreomsorg.

Bilda genomför utbildningar och fortbildningar om bland annat demenssjukdomar, kultur & hälsa, musikens betydelse, möten i vården, sittdans och inomhusmiljö.