Hoppa till huvudinnehåll

Slow fashion - vägen till en hållbar garderob

Kläder på hängare. Foto: Artem Bali

Våra garderober fylls av mer och mer kläder. I klädbutikerna lanseras nya kläder i en allt snabbare takt. Samtidigt som vår klädkonsumtion ökar, går endast en bråkdel av alla kläder vidare till second hand eller återvinning. Det är inte hållbart. Kan slow fashion vara lösningen?

I november lanserar Bilda ett nytt studiematerial om hållbart mode tillsammans med Johanna Nilsson, bloggaren och föreläsaren bakom slowfashion.nu.

Materialet bygger på fyra träffar, som kan göras digitalt eller fysiskt. På tre träffar tittar gruppen på en kort film och diskuterar kring de teman som tas upp. Inför varje ny träff får deltagarna en utmaning som de ska göra, som en hjälp på traven till att bli en mer hållbar klädkonsument. Studiecirkeln avslutas med en klädbytarträff. Studiematerialet är tänkt som ett stöd för grupper att tillsammans diskutera och lära sig mer, upplägget kan självklart anpassas efter deltagarnas önskemål och intressen.

Teman som behandlas är: 

  • Problemen inom klädindustrin
  • Lär dig se vad som är bra kvalitet
  • För- och nackdelar med olika klädmaterial
  • Hur ser din klädkonsumtion ut?
  • Stilsjälvförtroende

 

Föreläsning och lansering

Materialet lanseras den 7 november, med en föreläsning och klädbytarträff på Bildas kontor i Stockholm. Kvällen riktar sig till dig som är sugen på att leda en studiecirkel utifrån materialet. Under kvällen får du mer information om materialet och hur du kan använda det i ditt sammanhang.

 

Kontakt

Charlotte Backlund, konsulent på Bilda

Charlotte Backlund

Konsulent och områdesansvarig för samhällsfrågor

018-474 20 52
0761-47 18 18

Uppsala län
Anna-Sara Leone konsulent Studieförbundet Bilda Mitt

Anna-Sara Leone

Konsulent

0243-887 02
072-141 65 24

Dalarnas län

Mellan 2000 och 2010 ökade vår klädkonsumtion med 50 %. I Sverige köper vi 13 kg kläder per år och person - och slänger i genomsnitt 8 kg i soporna.